Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ministr Krčál rezignuje. Vaz mu zlomila zhusta okopírovaná bakalářka

Ministr Krčál rezignuje. Vaz mu zlomila zhusta okopírovaná bakalářka

Ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Petr Krčál rezignoval. Rozhodl se tak den poté, co vyšlo najevo, že ve své bakalářské práci opisoval. Ministr uvedl, že za jiných okolností by situaci nepovažoval za tak zásadní, ale že nechce poškozovat složitě sestavovanou vládu, ČSSD a svoji rodinu. Předseda ČSSD Jan Hamáček Krčálovu rezignaci přijal a informoval premiéra Andreje Babiše. Na uvolněné místo navrhuje Janu Maláčovou, která na ministerstvu práce dosud vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.

Krčál řekl, že za normální situace by své pochybení nepovažoval za tak zásadní, aby ohrozilo jeho postavení ve vládě. "Ovšem vzhledem k současné politické situaci a tomu, jakou práci dalo sestavení vlády s důvěrou, nechci být zátěží," uvedl. Dodal, že kromě ČSSD a vlády nechce ohrožovat také svou rodinu a zdraví. "V minulosti jsem prodělal těžké onkologické onemocnění, které bylo spojeno se stresem," řekl.

Ministr práce proto nabídl Hamáčkovi svou rezignaci. „Později podám i demisi člena vlády,“ uvedl. Hamáček poděkoval Krčálovi za jeho rozhodnutí i práci, kterou dosud odvedl. „Jeho rozhodnutí respektuji a přijal jsem jeho nabídku rezignace,“ dodal. Babiše o dohodě informoval a sdělil mu, že za ČSSD navrhne do funkce ministryně práce Maláčovou. „Je to odbornice, členka sociální demokracie, na ministerstvu působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi,“ řekl Hamáček.

Jak v pondělí informoval server Seznam Zprávy, Krčál v některých kapitolách včetně samotného úvodu takřka doslova překlopil celé stránky cizího textu. Má se jednat o nejméně 25 stran jeho práce. „Bakalářku“ na téma Mládež a volný čas Krčál obhajoval v květnu 2007.

Krčál bakalářskou práci obhajoval v květnu 2007 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program v práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, napsal Seznam. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace. Podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží je v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více, uvedl server.

Je to v krátké době druhý ministr, který se v Babišově druhé vládě musel vzdát místa kvůli plagiátorství.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1