Můžeme být vůdčí konzervativní silou v Česku, říká kandidát na předsedu KDU-ČSL Výborný

Lidovce čeká už na konci března volba nového předsedy. Jedním z trojice kandidátů je i poslanec Marek Výborný. V rozhovoru pro INFO.CZ mluví o potenciálu KDU-ČSL, ze které podle něj může být vůdčí konzervativní síla tuzemské politiky. Jako předseda by chtěl zdůraznit prorodinnou politiku a věnovat se oblasti insolvencí a exekucí nebo školství, ke které má jako dlouholetý učitel a ředitel gymnázia blízko.

S koncem března se KDU-ČSL rozhodne, kdo vystřídá v křesle předsedy Pavla Bělobrádka. Poté, co úvahy o kandidatuře v rozhovoru pro INFO.CZ vyloučil europoslanec Tomáš Zdechovský, zůstali tři vážní kandidáti. Vedle předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška a exministra zemědělství Mariana Jurečky je to právě poslanec Marek Výborný.

Výborný uznává, že na rozdíl od protikandidátů nemá za sebou osm let v nejvyšší politice, ale skutečnost, že je relativně 'novou tváří' nepovažuje za handicap. Strana má podle něj nenaplněný potenciál. „Neměli bychom být stranou, která se každý měsíc bojí, zda v průzkumu obdrží 4,9 % nebo 5,1 %. Že máme mnohem větší potenciál ukázalo i první kolo prezidentské volby, kde Pavla Fischera volilo přes 10 % voličů, přičemž průnik jeho a naší volební skupiny je téměř stoprocentní. Můžeme být dominantní konzervativní silou,“ říká a dodává, že lidovci musejí být autentičtí a racionální a svá témata musejí umět srozumitelně prodat voličům, ne je přenechat populistům.

Pro lidovce by podle Výborného měla být prioritou prorodinná politika. Sám jako další z hlavních témat vidí řešení oblasti exekucí a insolvencí, kterému se jako poslanec intenzivně věnuje. „Teď budu předkládat návrh novely exekučního řádu, která by měla před exekucemi ochránit nezletilé. Pak nás čeká vyřešení otázek teritoriality exekutorů, možností odepisování nevymožitelných exekucí a jejich zastavování. Hodně práce máme za sebou, ale ještě více na nás stále čeká,“ uvedl pro INFO.CZ Výborný, který exekuce i vzhledem k jejich počtu považuje za zásadní celospolečenský problém.

Z Bruselu pro voliče udělám víc než ministr. Šéfem lidovců nebudu, říká Zdechovský

sinfin.digital