Můžete dítě pojmenovat Ježíš? Aneb Oblíbená dětská jména versus problémy na matrice

Nikola Žbirková

niž

Český statistický úřad nedávno zveřejnil žebříček nejoblíbenějších dětských jmen, která rodiče svým ratolestem v lednu letošního roku dávali. Nejoblíbenějším chlapeckým jménem se stal Jan, holčičím Eliška. Proč se tato jména těší velké oblibě a naopak jména jako Tomáš nebo Marie ji ztrácejí? A můžete své dítě pojmenovat třeba Ježíš? I na to jsme se ptali Pavla Štěpána z Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Výběr dětského jména je pro rodiče nelehký úkol. Volit můžou až ze 17 tisíc jmen, která matrika bez problémů schválí. Ačkoli se zdá, že je v současnosti trendem dávat dětem spíše netradiční jména, což můžeme pozorovat hlavně u potomků celebrit (např. dcera Tomáše Kluse Jenovéfa, syn Jakuba Koháka Wolfgang nebo dcera Mia Jakuba Prachaře), Česku stále vévodí klasická česká jména.

Jak nedávno informoval ve své zprávě Český statistický úřad, nejoblíbenějším chlapeckým jménem je Jan, na druhém místě skončil Jakub a na třetím Matyáš. Z holčičích jmen to jsou pak Eliška, na druhém místě Tereza a na třetím Anna.

Vrátí se kouření do hospod a restaurací? Téměř polovina poslanců chce mírnit protikuřácký zákon

sinfin.digital