Nekandidujte, doporučil Zeman Pochemu. Zahraničí by dočasně mohl dostat na povel Hamáček

ČTK

raz

Prezident Miloš Zeman jednal v Lánech s Miroslavem Pochem z ČSSD a doporučil mu, aby nekandidoval na post ministra. Předseda ČSSD Jan Hamáček, který s hlavou státu jednal poté, uvedl, že pokud s Hradem nenajdou shodu, mohl by být řízením resortu dočasně pověřen on, jakožto předseda koaliční strany, které ministerstvo náleží. Poche na brífinku kritizoval mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka za ostrá vyjádření. Konkrétně mířil na nařčení z korupce, které Ovčáček na jeho adresu vznesl. Poche řekl, že za jiných okolností by se bránil právní cestou, nicméně nechce prohlubovat spor s prezidentem.

Prezident podle Ovčáčka seznámil Pocheho s výhradami k jeho nominaci, z nichž nejdůležitější byly podle mluvčího dvě. "Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace, a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce," sdělil Ovčáček.

Pro předsedu ČSSD Jana Hamáčka by bylo přijatelné, že by po nějakou dobu řídil v chystané vládě i ministerstvo zahraničí. Hamáček zdůraznil, že případné vedení dvou resortů určitě není řešením na 3,5 roku. Cílem bude najít řešení, které nebude destabilizovat oba resorty, uvedl.

Mýty kolem Pocheho: Kvůli lživému „seznamu vlastizrádců“ už padlo i trestní oznámení, přesto se vrací

sinfin.digital