O prodej miliardového pozemku u Hradu se zajímá policie. Jde po exšéfovi SŽDC i vazbách na Faltýnka

Jan Hrbáček

Ekonomický deník

EKONOMICKÝ DENÍK | Národní centrála proti organizovanému zločinu, Městské státní zastupitelství v Praze i Vrchní státní zastupitelství tamtéž. Všechny tyto tři instituce se intenzivně zajímají o smlouvu, která předurčuje jediného nabyvatele atraktivních pozemků u železniční stanice Praha-Dejvice a nedaleko stanice metra Hradčanská. Ty může na základě podezřelé dohody získat od Správy železniční dopravní cesty společnost Amádeus Real developera s kontroverzní pověstí Václava Klána. Podezřelý z nezákonného jednání je odvolaný šéf SŽDC Pavel Surý, jeho podřízení i potenciální kupec. Informaci přinesl Ekonomický deník.

Cena lukrativních parcel u pražského metra Hradčanská a nádraží Praha-Dejvice o rozloze 24 tisíc metrů čtverečních by se mohla v budoucnu podle odhadů realitních expertů vyšplhat na tržní hodnotu až jedné miliardy korun. Jenže by na tom kvůli postupu managementu Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) nemusel vydělat jejich vlastník stát, ale někdo jiný.

SŽDC totiž vloni v únoru podepsala smlouvu o smlouvě budoucí kupní na tyto pozemky s majitelem privátní developerské společnosti Amádeus Real Václavem Klánem. Text smluvního ujednání lze nalézt zde. Nějaký čas na to, co se na podivnou a pro stát zjevně nevýhodnou transakci přišlo, musel odejít tehdejší šéf SŽDC Pavel Surý, který smlouvu s Klánem podepsal. Skončil i náměstek ředitele pro oblast majetku Tomáš Drmola, mimo jiné někdejší spolužák místopředsedy hnutí ANO 2011 Jaroslava Faltýnka z prostějovského gymnázia (z jiné třídy) a jeho letitý přítel.

Je jádro zelené? EU čeká zásadní rozhodnutí, selhání Němců by dopadlo i na Čechy

sinfin.digital