Odpůrci očkování jsou globální hrozbou, varuje předsedkyně evropských skeptiků

Odmítání očkování patří k fenoménům posledních let. Díky snižující se proočkovanosti opět propukávají epidemie nemocí, které byly považovány za téměř vymýcené. Takzvané antivax hnutí představuje podle Světové zdravotnické organizace jednu z největších globálních hrozeb. S tímto závěrem se ztotožňuje i předsedkyně Evropské rady skeptických společností Claire Klingenberg, která v rozhovoru pro INFO.CZ promluvila o pozadí odporu k očkování i způsobech, jak mu čelit.

Odmítání očkování v posledních letech nabralo na intenzitě. Kdy vlastně antivax hnutí vzniklo?

Kořeny masivního odporu k očkování sahají do 90. let, kdy A.J. Wakefield publikoval svou nechvalně proslulou studii, v níž došel k závěru, že očkování způsobuje autismus. Tato studie nejenže od počátku nebyla důvěryhodná díky tomu, že byla publikována na základě zkoumání malého neprůkazného vzorku, ale hlavně byla opakovaně vyvrácena.Sám Wakefield během vyšetřování přiznal, že vzorky od dětí odebíral bez svolení etické komise v rámci svého boje proti MMR vakcíně, když se pokoušel vyvinout vakcínu vlastní. Tu studii financovala právní kancelář, která měla v plánu výrobce vakcíny žalovat. Navzdory tomu všemu odpůrci očkování oné studii stále věří.

Jak je možné, že lidé stále věří něčemu, co bylo opakovaně vyvráceno?

Lidé, kteří nevěří vakcínám, větišnou nedůvěřují ani establishmentu a autoritám, což ukázal i výzkum Pew Research Center v USA. Takže je tam prvek toho, že ono vyvracení je jen snaha systému umlčet "pravdu". Dále pak platí to, že většina lidí přijme nějakou prvotní informaci a veškeré následující informace, které objektivně tu původní vyvrací, mají pak problém přijmout. Obzvláště pokud ta prvotní informace nahrává člověku do jeho přesvědčení.

Platí ona stereotypní představa, že jádrem antivax hnutí jsou tzv. biomatky, tedy ženy žijící alternativním přírodním stylem života?

Pro mnohé to bude překvapení, ale neplatí. 56% odpůrců tvoří muži, a jen 44% ženy. Je sice pravda, že nejčastěji vidíme proti očkování bojovat ženy, maminky na mateřské, které se dostanou do nějaké internetové černé díry v domnění, že dělají to nejlepší pro dítě. Výzkumy nicméně ukázaly, že mužů je více. Jen jsou ty ženy více slyšet a muži jsou onou pověstnou mlčící většinou.

Spalniček o polovinu přibylo, varuje WHO. Prohráváme i kvůli lžím antivakcinačního hnutí

sinfin.digital