PŘEHLEDNĚ: Co víme o kauze Babiše juniora a které důležité informace chybí?

Markéta Žižková

Kauza kolem údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Krym se stále vyvíjí. Podle slov premiérova syna šlo o ne zcela dobrovolnou cestu, jejímž cílem bylo, aby „zmizel“ v době vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. V té figuruje jako obviněný. Situace má své politické důsledky – Babišova vláda prochází zatěžkávací zkouškou a bude se hlasovat o nedůvěře. Na jakou stranu se přikloní vládní sociální demokracie zatím není jasné. Co tedy po několika dnech vývoje případu víme, jaké informací naopak chybí a jaké dění můžeme očekávat v dalších dnech?

Jak kauza Babiše juniora začala?

Aféru odstartovala na začátku minulého týdne reportáž novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka v TV Seznam. Dvojice odcestovala do Švýcarska, kde vypátrala současné místo pobytu Babiše juniora a jeho matky. Během rozhovoru, který nahrávali skrytou kamerou, reportéři zachytili slova premiérova syna o cestě na Krym a o tom, že se muže, který ho tam odvezl, bojí.

Manžel lékařky Dity Protopopové, která sepsala o zdravotním stavu Babiše mladšího „posudek“, Petr měl psychicky nemocného muže odvést na Krym poté, co mu Protopopová dala na výběr mezi pobytem v ústavu duševního zdraví a „výletem“ na anektované území. Babiš mladší pak z Krymu poslal české policii e-mail, kde tvrdil, že byl unesen.

Babišovi mladšímu hrozí pokuta a zákaz vjedu na Ukrajinu, tvrdí tamní pohraniční služba

sinfin.digital