Rittig ještě nemá vyhráno: Odvolací soud zrušil jeho osvobození v kauze Oleo Chemical

raz

Odvolací soud dnes zrušil část rozsudku, která osvobozovala podnikatele Iva Rittiga v kauze tunelování firmy Oleo Chemical. Jeho rolí v případu se tak znovu bude zabývat soud. Odvolací senát zároveň pravomocně potvrdil, že bývalí majitelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek a také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť půjdou do vězení, a to každý na tři roky.

Urbánek a Jirounek podle verdiktu účelově uzavřeli fiktivní smlouvy o poradenství s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Pod záminkou poradenství z Olea vyváděli peníze a akcionářům tak způsobili škodu téměř 20 milionů korun. Vedle porušení povinnosti při správě cizího majetku se navíc dopustili i krácení daní.

"Poradenská činnost neproběhla a vyplácené odměny s poradenstvím nesouvisely. Poradenské smlouvy byly koncipovány velmi obecně," konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Eva Rejchrtová. Uzavřené kontrakty podle ní byly od počátku nevýhodné. "Co ty smlouvy měly přinést a jaký měl být jejich skutečný efekt, to se prokázat nepodařilo a nelze o tom ani dále spekulovat," uvedla.

sinfin.digital