Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Rozdíl v kvalitě potravin není jako trabant versus mercedes, říká šéf Delmartu

Rozdíl v kvalitě potravin není jako trabant versus mercedes, říká šéf Delmartu

Společnost Delmart naskočila na vlnu specializovaných prodejců potravin před necelými čtyřmi lety. „V tomhle byznysu není velký prostor pro dobrodružství,“ říká její majitel Dušan Mrozek. Ke stávajícím pěti pobočkám plánuje letos přidat dalších sedm. Zároveň věří, že doba ekonomického růstu přiměje Čechy, aby si zvykli utrácet za jídlo více peněz.

S Čechy se pojil stereotyp, že si zašli do obchodu pro salám a rohlík a kvalitu příliš neřešili. Lepší se stravování?

Příklad se salámem ilustruje spíše regionální stravovací návyky. Němec nebo Rakušan je úplně stejný. Jinak se samozřejmě stravují lidé, kteří bydlí v okolí Středozemního moře. Každá regionální kuchyně má svůj charakter. Ve střední Evropě je obecně významnější spotřeba pečiva, masných výrobků, méně už ovoce a zeleniny. I když se to lepší, ve srovnání třeba se Středomořím máme stále rezervy.

Před časem jste připustil, že kupní síla Čechů je ohledně potravin, které prodáváte, omezená. Není to problém pro váš další růst?

Není. Obecně platí, že potraviny jsou v Česku stále levné. Byť čteme spoustu článků, že jsou v Německu levnější. Teď nemluvím o kvalitě, ale o tom, jaké procento z celkového koše vydání dáváme my Češi na potraviny. A to procento je pořád nízké, musejí se prostě zvyšovat, lidé musí trochu přeskupit strukturu svých výdajů. Je nepochybné, že za potraviny a obecně jídlo budou dávat víc peněz.

Proč si to myslíte?

Už proto, a platí to především pro města, že se více stravujeme v restauracích či bistrech, kde si připlácíme za služby. V době ekonomického růstu se samozřejmě disponibilní příjem zvyšuje a čím dál méně lidí má rozpočtové omezení. Jako součást rozvoje jste avizoval spuštění e-shopu.

Nejde tato myšlenka proti rozvoji dalších prodejen?

Samozřejmě zvažujeme další distribuční kanály, přičemž e-shop je jedním z nich. Na druhé straně to neznamená, že e-shop otevřeme zítra. Jsme ve fázi úvah. Prioritou zůstává budování kamenných prodejen a rozšiřování klasické distribuční sítě. Jsme regionální hráč, nemám ambici  cestovat po České republice. Praha je pro nás zatím dost velká. Neříkám, že to tak bude navždy, ale v nejbližší době určitě nekoukáme moc daleko za Prahu.



Celý rozhovor najdete na webu E15

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1