Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Soud vyhověl žalobci, v lihové kauze zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaných

Soud vyhověl žalobci, v lihové kauze zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaných

Olomoucký vrchní soud dnes zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaných v kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu podnikatele Radka Březiny, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Z deseti na 11 let zvýšil soud trest jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi, o 1,5 roku na 9,5 roku zvýšil trest tehdejšímu jednateli další distribuční firmy Dominikovi Nagymu. Majiteli likérky Pavlu Čanigovi soud potvrdil 11,5 roku, žalobce dnes stáhl odvolání v jeho neprospěch. Důvodem je Čanigova spolupráce při odkrývání této trestné činnosti.

Čaniga, Sedlařík i Nagy si trest odpykají za krácení daní ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo základní sazby až deset let jim hrozilo až 13 let a čtyři měsíce. Podle soudu u nich nebyl důvod uložit trest pod hranici trestní sazby. „Bavíme se tady o velmi rozsáhlé trestné činnosti spáchané organizovanou zločineckou skupinou nebo v její prospěch, která trvala několik let,“ uvedl předseda senátu Václav Čapka.

Soud poukázal i na výši způsobené škody. U Čanigy byla škoda na krácení daní vyčíslena na 1,2 miliardy korun, u Sedlaříka 700 milionů korun a Nagyho půl miliardy korun. „Byla to sofistikovaná trestná činnost, obžalovaní si toho byli dobře vědomi. Věděli, jak to probíhá a jak se tento líh dostává do distribuce,“ doplnil soudce. Mužům soud uložil také propadnutí majetku a zákaz činnosti.

Za účast na organizované zločinecké skupině byli obžalováni také bývalí obchodní zástupci Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. I jim dnes odvolací soud tresty zvýšil. Drekslerovi ze dvou na 3,5 roku, Kováčovi ze čtyř na 5,5 roku, Rozumkovi ze tří na pět let a Rybářovi z 2,5 na 4,5 roku. Muži se hájili tím, že byli obyčejní „pěšáci“ a nevěděli o tom, že by páchali trestnou činnost. Soud jim však neuvěřil.

Případ úzce souvisí s lihovou mafií, kterou vedl Radek Březina. Toho již vrchní soud pravomocně potrestal za daňový únik 5,6 miliardy korun 13 lety vězení. Alkohol z jeho nezdaněného lihu podle obžaloby vyráběl bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Pavel Čaniga; likérku přitom fakticky vlastnil a ovládal Březina. O distribuci se podle rozsudku starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Robert Sedlařík z firmy Verdana. Podle žalobce se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů nezdaněného lihu. Škoda způsobená státu byla 1,29 miliardy korun.

Případ je další z větví odběratelů Březinova nelegálního lihu. První z nich se týkala Stanislava Pražana a jeho syna, kteří podle rozsudku odběrem nezdaněného lihu způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty. Ostravský krajský soud letos v červnu poslal nepravomocně na 11 let ze stejného důvodu do vězení majitele zkrachovalé likérky AB style Milana Antoniaziho. Celkově šlo podle 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1