Spolek proruského aktivisty svolal demonstraci na podporu Orbána. Nechyběl Okamura ani Klaus mladší

ČTK

lup

Na podporu postoje maďarského premiéra Viktora Orbána k migraci v Praze demonstrovalo podle odhadů ČTK kolem 150 lidí, včetně poslanců několika stran. Evropský parlament minulý týden schválil doporučení, aby Evropská unie zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot EU. Maďarsko se výtkám brání a účastníci demonstrace ho v jeho postoji podpořili. Protest před budovou maďarského velvyslanectví v Praze organizoval proruský spolek Hej občané.

"Není možné trestat legitimně zvolenou vládu za to, že tato vláda plní svůj volební program, za který dostala jeden z nejsilnějších mandátů vůbec v rámci členských zemí EU," řekl novinářům před demonstrací poslanec Tomio Okamura (SPD). Podobně promluvil i europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). Přirovnal podle něj "ostudnou" rezoluci Evropského parlamentu k mnichovské dohodě.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny je potřeba, aby si státy visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko) vyjadřovaly podporu, protože jsou historicky a kulturně spojené. "Přišel jsem podpořit postoj Maďarska, protože je to i náš postoj," řekl novinářům.

O demonstraci jsme informovali také zde

sinfin.digital