Spor o Pocheho: Babiš mi ho nenavrhl, prohlásil Zeman. Seznam dostane v pondělí, vzkázal premiér

luš

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že mu premiér Andrej Babiš nenavrhl kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. Prezident už dříve uvedl, že mu tento nominant vadí. Pochemu v pátek doporučil, aby kvůli svým postojům k migraci a obviňování z korupce o funkci ministra zahraničí neusiloval. Jako náměstka na ministerstvu, což je scénář, který v sobotu zmínil Miroslav Poche, by prezidentu Zemanovi sociálnědemokratický europoslanec nevadil. Andrej Babiš v reakci na prezidentova slova uvedl pro iDNES.cz, že Zemanovi předá oficiální seznam, včetně Pocheho, v pondělí.  

Prezident v rozhovoru pro Blesk.cz znovu zopakoval výhrady, které k nominantovi ČSSD na ministra zahraničí má. „Pan Poche má evidentně jiný postoj k migraci, než jak je obsažen v programovém prohlášení vlády,“ řekl Zeman.

Prezident také s odkazem na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se v sobotu vyslovil pro finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl, uvedl, že „by bylo dobře, kdyby ministrem zahraničí byl člověk zastávající postoj České republiky a ne prezidenta Macrona“.

„Prostě končíš!" Jak Babiš zachází se svými lidmi. Komentář Markéty Žižkové

sinfin.digital