Trestně stíhaný Babiš ministrem spravedlnosti? Vítejte v Absurdistánu! zuří opozice

ČTK

luš

Středopravicová opozice sice uvítala rezignaci Taťány Malé (ANO) na funkci ministryně spravedlnosti, považuje ale za bizarní a alarmující, že úřad by měl dočasně řídit trestně stíhaný premiér Andrej Babiš (ANO). Naopak komunisté, kteří budou tolerovat Babišovu vládu ANO a ČSSD, označili dnešní oznámení ministryně za porážku právního státu a vítězství mediokracie. Předseda SPD Tomio Okamura označil vládní rošádu za „absolutní ostudu a selhání“.

Předseda nejsilnější opoziční strany Petr Fiala ČTK sdělil, že rezignace Malé je jediným možným řešením. „Zodpovědnost za tento stav nese i premiér Babiš, který Taťánu Malou do funkce navrhl,“ uvedl. Do Sněmovny se podle něj nemůže jít žádat o důvěru s neúplnou vládou - stálého ministra nebude mít resort spravedlnosti ani zahraničí. „Premiér by měl proto požádat o odložení hlasování o důvěře do doby, než budou známa jména plnohodnotných ministrů,“ uvedl Fiala.

„Česká republika v pěti slovech: trestně stíhaný premiér ministrem spravedlnosti,“ reagoval na twitteru šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Opoziční smlouva po 20 letech? ČSSD není hegemon a Babiš může utéct k extrémistům. Komentář M. Žižkové

sinfin.digital