Vondráček pro INFO.CZ: Je to destabilizace země, nikdo nemá plán B. Já bych vládu nesestavoval

Markéta Žižková

Opozice si během úterý ujasnila, že chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Na to podle předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) zřejmě opravdu dojde. Potřebných sto jedna poslanců pro shození vlády se podle něj ale sehnat nepodaří. Pokud by k tomu opravdu došlo, mohl by podle některých názorů další pokus na sestavení vlády připadnout právě Vondráčkovi. On sám si to ale nemyslí. „Když se mě zeptáte jako právníka, tak já si myslím, že by se jelo jelo jako kdyby znovu od začátku,“ říká předseda sněmovny v rozhovoru pro INFO.CZ. Sociální demokraté se podle něj postaví na Babišovu stranu. „Tyto snahy o nedůvěru znamenají destabilizaci. To je nějaký plán A a nikdo nemá plán B. A tato země potřebuje i trochu klid,“ míní Vondráček.

Jak jako předseda sněmovny vnímáte to, co se dnes děje v dolní komoře? Opozice v reakci na nové informace ohledně syna premiéra Andreje Babiše a kauzy Čapí hnízdo vyzvala k vyslovení nedůvěře vládě.

Je to jednak pro mě složité komentovat, protože se to týká rodinných příslušníků pana premiéra Babiše. Dokážu se vcítit do pozice, kdy má mluvit o zdravotním stavu svého syna a dalších okolnostech.

Musím říct, že to, že chce opozice na základě jedné reportáže – aniž by měla nějakou argumentaci a reakci – vyvolat tuto situaci, považuju za velkou politizaci celé kauzy. Je zjevnou politizací, jestli chtějí toto projednávat na výborech a suplovat vyšetřování.

Jestli jsem měl nějaké přání, tak to, ať mají policisté a státní zástupci klid na práci. Byla tu šance, že do konce roku budou provedeny všechny úkony, bude to uzavřeno a státní zástupce rozhodne, co dál. Za této situace přichází opětovná medializace. Média na to mají právo, ale do toho přichází extrémní politizace.

Pečinka: Babišova kauza má rysy organizovaného zločinu, musely o tom vědět ruské tajné služby

sinfin.digital