Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Výbuch v Kralupech: pět ze šesti obětí byli Rumuni, co explozi vyvolalo stále není zřejmé

Výbuch v Kralupech: pět ze šesti obětí byli Rumuni, co explozi vyvolalo stále není zřejmé

Pět ze šesti obětí čtvrtečního výbuchu v kralupské chemičce byli rumunští občané. Oznámilo to rumunské ministerstvo zahraničí. Zástupci rumunské ambasády v Praze navštívili také dvě pražské nemocnice, které pečují o dvě osoby zraněné při neštěstí, aby zjistili, zda Rumuni nejsou i mezi nimi. Vyšetřování příčin havárie pokračuje.

Příčina exploze, která stala se jednou z největších tragédií v tuzemských průmyslových provozech za posledních 50 let, zůstává podle policie a hasičů zatím neznámá. Vyčíslena zatím nebyla ani vzniklá škoda.

"Našim vyšetřovatelům a kriminalistům se zatím nepodařilo vše zadokumentovat a řádně ohledat. Předpokládám, že dnešní den na tom opět budou pracovat. Nedokážu ale říct, zda to dnes zvládnou," uvedl mluvčí hasičů Petr Svoboda.

Místo výbuchu dál podle policejní mluvčí Markéty Johnové ohledávají i policisté, přizváni byli také znalci z různých oborů a vyšetřovatelé vyslýchají svědky.

"Zjišťujeme, zda nedošlo k porušení předpisů, nařízení nebo protiprávnímu jednání," dodala. Vyšetřování podle ní policistům pravděpodobně zabere celý dnešní den.

Starosta Kralup Holeček očekává od Unipetrolu informace o možné příčině i provedených opatřeních. "Čekám na zprávu Unipetrolu, mám domluveno s vedením, že sem dnes přijde. Čekáme na potvrzení důvodu, proč to vzniklo, a jaká byla opatření ze strany majitele," řekl Holeček ČTK.

Oběťmi nejsou zaměstnanci Unipetrolu, ale dodavatelské firmy. Zranění byli převezeni do nemocnic v Praze Motole a na Vinohradech. Jeden má popáleniny druhého stupně na deseti procentech těla, druhý devastující poranění obličeje.

Prvotní informace hovořily o tom, že výbuch nastal během čištění tankovací nádrže. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl ale tuto informaci ve čtvrtek nepotvrdil. Při jaké jiné činnosti nádrž explodovala, ale neuvedl.

"Víme, že došlo k explozi par hořlavých kapalin. Dalším zkoumáním a prověřováním zjišťujeme, kde se ty páry mohly vzít a co to iniciovalo," uvedl vyšetřovatel Libor Pospíšil. Dodal, že pracovníci v té době stáli na nádrži a exploze je katapultovala.

V rafinerii se v současnosti připravuje plánovaná odstávka, práce na odstávce nebyly zasaženy a provoz rafinerie nebyl výbuchem dotčen. Zastavena byla pouze distribuce ze zasaženého silničního terminálu.

360p
Tragédie v Kralupech: Při výbuchu chemičky zemřelo šest lidí

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1