Z lobbingu se stalo sprosté slovo, říká Ivo Rittig. Podnikání vyměnil za boj v kleci

Adam Kotrbatý

Kdysi o sobě tvrdil, že je poradcem a lobbistou, média jej označovala za vlivného zákulisního hráče a poukazovala na jeho kauzy. Ivo Rittig nyní v Česku žije, ale podle svých slov nepodniká. Stále více se zajímá o MMA (smíšené bojové umění) a o organizaci Oktagon tvrdí, že „Může šlapat na paty světové špičce,“ jak říká v rozhovoru pro INFO.CZ. Ke svým kauzám se vracet nechce. Alespoň do doby, než skončí soud, v jehož rámci mu státní zástupce minulý týden navrhl pětiletý trest.

Slyšet o něm moc není. Sám říká, že rozhovory dává jen výjimečně. Údajně kvůli špatným zkušenostem s novináři. „V médiích jsou lidi různí, dobří a špatní. Nejsem ten, který by se rád někde prezentoval,“ říká Rittig s tím, že jeho hlavním komunikačním kanálem jsou momentálně sociální sítě. Aktivní je především na Twitteru a Instagramu.

„Tlak veřejnosti mi dával za zlé, že jsem jaksi zamknutý ve svém hradu a zámku, tak jsem chtěl ukázat, že jsem také normální člověk. Twitter mám na to, abych mohl diskutovat o ekonomických a státních věcech. Beru to tak, že se chci k něčemu vyjádřit, ať už odborně, nebo neodborně. Instagram vnímám jako rodinnou síť. Moje paní a moje děti musely čelit otázkám, které se neshodovaly s realitou, takže jsem to pojal trochu zábavně, aby bylo vidět, že nemám problém se vyfotit támhle na schodech nebo jinde, kde jsem,“ říká. Sociální sítě pro něj představují druh obrany, útoku i prostředek, skrze nějž může pozorovat, co se kolem něj děje.

Durčák: Zničující kyberšikana Emmy Smetany

sinfin.digital