Za vyhození kytic na Národní třídě hrozí aktivistům pokuta. Podle policie mohlo jít o přestupky

ČTK

jj

Aktivisté, kteří v sobotu vyhodili do odpadkového koše kytice, které u památníku 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě položili někteří politici, se podle policie dopustili přestupků proti majetku a občanskému soužití. Policisté z nich podezírají jednoho muže a jednu ženu a jejich případ předají městské části Praha 1. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle něj způsobená škoda nepřesáhla 5 000 korun. Aktivistům tak podle zákona hrozí několikatisícová pokuta.

V koši v sobotu skončily kytice, které na Národní třídě položil premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, i květiny zaslané prezidentem Milošem Zemanem.

Média už dřív uvedla, že kytice vyhodil politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin. Gemund v rozhovorech s novináři své jednání odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel podle něj nechovají. Prohlásil, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za protesty a happeningy.

sinfin.digital