Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Záhady kolem tragédie v Šiklandu. Svědci brání matku: Nechybovala, chlapce pod kola poslala průvodkyně

Záhady kolem tragédie v Šiklandu. Svědci brání matku: Nechybovala, chlapce pod kola poslala průvodkyně

Nehoda na rodinném festivalu v zábavním parku Šikland u Zvole nad Pernštejnem si o víkendu vyžádala život pětiletého chlapce. Dítě, které zřejmě předčasně vystoupilo, přejel turistický vláček. Svým zraněním na místě podlehlo. Podle svědků za nešťastnou událost může nedorozumění mezi řidičem a průvodkyní, nikoli matka. Ta podle svědků v péči o svého potomka nijak nepochybila.

„Ona (matka, pozn. redakce) si asi myslela, že to je konečná zastávka, a chlapce zřejmě vysadila, nebo možná klučík sám vyskočil z vagónku ven, to jsem přesně neviděla,“ řekla jedna ze svědkyň serveru Blesk.cz. Podle dalších spekulací, které se množí na sociálních sítích, ale za nehodu nese odpovědnost spíše průvodčí vláčku, která lidem vystupování povolila, a to i přesto, že vláček zastavil jen kvůli přednosti v jízdě a ještě nebyl v koncové zastávce.  

„Já jsem na tom vláčku seděla, když se to stalo, a vím, jak to bylo. Vláček dával přednost a slečna, co ten vláček komentovala, řekla, že si můžou vysednout z vláčku. V tu dobu se maminka s chlapečkem zvedli a začali vystupovat z vláčku. Vláček se rozjel a přejel chlapce s tím, že otec s druhým dítětem seděl dál ve vláčku. Všichni jsme řvali na řidiče ‚zastav‘,“ tvrdí na Facebooku jedna z dalších svědkyň.

Podobně událost popisuje i svědkyně, která se svěřila redakci Právo. „Průvodkyně vedle řidiče řekla, že můžeme vystupovat, chlapeček vystupoval až po jejích slovech. Byla to tragická, příšerná, fatální nehoda, ale jakkoli naznačovat, že maminka pochybila, že nepočkala na pokyn, není pravdivé.“ A dodala, že podle ní matka v souvislosti s nehodou rozhodně nic nezanedbávala. „K nehodě došlo v důsledku nedorozumění mezi průvodkyní a řidičem, když na základě jejího svolení chlapeček při vystupování utrpěl smrtelná zranění.“

Na místo ihned vyjeli záchranáři a policisté. „V současné době zjišťujeme veškeré okolnosti, za kterých k tragické události došlo. U řidiče (vláčku) jsme rychlou zkouškou požití alkoholu vyloučili,“ řekla policejní mluvčí Kroutilová. Ředitelka záchranářů Filová ČTK řekla, že na místě byla letecká záchranná služba, dítě ale přes všechnu jejich snahu zraněním na místě podlehlo.

K nehodě se vyjádřilo i vedení samotného parku. „Tato nešťastná událost nás hluboce mrzí, rodičům chceme vyjádřit upřímnou soustrast. Nic podobného se za 20 let fungování našeho zábavního parku nestalo. Po dohodě s interprety jsme se rozhodli zbytek programu věnovat památce zesnulého, a to ve ztišeném režimu a bez závěrečného ohňostroje,“ uvedl na webu majitel zábavního parku Šikland Libor Šikl.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1