Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zemanovo otálení s Pochem lidem nevadí, věří mu víc než polovina Čechů. Nejhorší pověst mají poslanci

Zemanovo otálení s Pochem lidem nevadí, věří mu víc než polovina Čechů. Nejhorší pověst mají poslanci

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se v červnu nezměnila, stejně jako v květnu mu věřilo 51 procent lidí. Z ústavních institucí zaznamenala nejhorší výsledek Sněmovna, což je dlouhodobější stav. Naopak nejlépe na tom jsou starostové a obecní zastupitelstva, byť meziměsíčně zaznamenali mírný pokles důvěry obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Starostům věří 62 procent dotázaných, proti květnu o procentní bod méně. Důvěra v obecní zastupitelstva klesla o dva procentní body na 61 procent. O tři procentní body si u obyvatel polepšili hejtmani, nyní jim věří 44 procent lidí. Důvěra v krajská zastupitelstva setrvala na 45 procentech.

Dosluhující jednobarevné vládě ANO v demisi věřilo v červnu 34 procent obyvatel, v porovnání s květnem si o procentní bod polepšila. O dva procentní body na 31 procent vzrostla důvěra v Senát, Sněmovna zůstala na 28 procentech.

Se současnou politickou situací v Česku bylo minulý měsíc spokojeno 19 procent lidí, o čtyři procentní body více než v květnu. Nespokojených bylo o tři procentní body méně, konkrétně 49 procent. Odpověď "ani spokojen, ani nespokojen" zvolilo 28 procent lidí dotázaných v průzkumu.

Průzkum se uskutečnil 16. až 29. června, dotázáno bylo více než tisíc lidí starších 15 let.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1