Uspěl s pankáčským kadeřnictvím a Prahu vyměnil za Bali. Teď Indonésii dobyl s domy z lodních kontejnerů

Finmag

Začínají divoká devadesátá. Lukáš Černý zakládá kultovní pankáčský salon Joshua, který se během let vypracuje na prestižní kadeřnictví. Lukáš ale zvedá kotvy. Rozprodá, co se dá, a přesidluje s rodinou na Bali. Pod značkou Joshua design tu staví domy z lodních kontejnerů.

Křiklavě barevné číro, dredy nebo třeba listy marihuany vystříhané na holé hlavě – na začátku devadesátých let není moc míst, kde dovedou takové přání splnit. Kámošové kámošů by ale možná jeden tip měli: Zkuste to v Propasti… V žižkovském hudebním klubu v kamrlíku třikrát tři metry sídlí lazebnické doupě, kde se extravaganci meze nekladou. U zrodu stojí squatter Lukáš Černý a jeho kamarád Matěj Homola, frontman kapely Wohnout.

Lukáš čerstvě vychodil střední. Jeho první cesta po otevření hranic vede směr Berlín a Amsterodam. Nějaký čas stráví ve squatu v Kreuzbergu, svobodomyslné berlínské čtvrti, která je tradičně domovem bohémů všech kultur; zapadne každý, kdo jinde vyčnívá. Inspirace jsou plné ulice, na každém rohu postává partička vytuněných pankáčů. Lukáš nakoupí barvy na vlasy a veze je do Prahy. Doma s Matějem experimentují, na sobě i kamarádech. Brzy se ozývají taky známí známých. Salon Joshua otevírá krám v Propasti; píše se rok 1994.

„Byl to kutloch, kde přespával jeden týpek z personálu klubu. Koberec, postel, jedna židle, na zdi zrcadlo. A sprchovej kout, kde se lidi shýbali do předklonu,“ vzpomíná Lukáš. Podnikat v oboru kadeřník nebyl plán, vyplynulo to živelně, samo.

Matěj Homola podnik záhy opouští, aby se mohl naplno věnovat hudbě. Další štací kadeřnického studia (po Propasti) je zadní část skejtového obchodu Mystic Skates ve Štěpánské ulici, třetí Karlín. Nakonec se Joshua v roce 1996 usídluje na Vinohradech v hale Bohemians.

Lukáš už nestříhá. „Během dvou let se studio přetransformovalo z totálního undergroundu ve fashion kadeřnictví profesionální úrovně, ale neztratilo punkovou image. Ten proces pokračoval ještě deset let, ale v tenhle moment se to překlopilo v normální byznys.“

Osudovka

Tehdy ve studiu začíná stříhat Martina. Vyučila se kadeřnicí, ale v oboru pracovat nechce. Zkouší různá jiná zaměstnání, když se doslechne o salonu Joshua. „Někdo mi vykládal, že tam dělají dredy botama. A já – jak jako botama? Prý, že si zákazník lehne na zem a oni podrážkami bot žmoulají dredy o koberec. Tak to musím vidět, řekla jsem si.“ I když se ukáže, že legenda o žmoulání dredů na zemi je trochu přehnaná, Joshua ji nadchne. „Přišlo mi to hrozně pohodový, oproti klasickému křečovitému kadeřnickému modelu. Partička nadšenců, polozevlů. Bylo to jiný, líbilo se mi to. Takže jsem nastoupila.“

Pak se v rychlém sledu Lukášovi a Martině život obrací tak trochu naruby. „Z pracovního vztahu se stal milenecký a z mileneckého manželský,“ vypráví Lukáš. „Jo, jenže to šlo týden po týdnu,“ směje se Martina. V červenci začíná v salonu stříhat, v září už spolu chodí, v lednu je těhotná, v dubnu se berou a v srpnu se narodí Kuba. „Byla to osudovka,“ shrne Martina. „Tak jsme se do sebe zamilovali, že jsme si řekli, že spolu ve dvaceti budeme mít děti,“ souhlasí Lukáš. Druhý syn Matěj se narodí necelé dva roky po Kubovi.

Joshua mezitím zažívá rozkvět, nejzlatější časy v letech 2002 až 2006. Na punkových základech vyrostlo kadeřnictví, které se zařadilo ke špičce. „Jistou dobu námi spousta lidí z kadeřnických kruhů opovrhovala, že jsme ti, co dělají jen zelený vlasy a dredy. Takže pro nás bylo metou zachovat si punkové kořeny a zároveň se dotáhnout na top v Praze.“ Podařilo se. Salon Joshua má na kontě seznam prestižních zakázek pro módní časopisy, hudební festivaly, film i televizi, včetně SuperStar a reality show Big Brother.

Tak si střihnem

„Jenže mě to najednou přestávalo motivovat, žádná nová výzva,“ říká Lukáš. Pohrává si s myšlenkou rozjet salon v Berlíně nebo Londýně, jenže k tomu by potřeboval investora. Potkává se s Tadeášem Kopčou z kreativního dua Traga, s kterým se zná ze surfingu, a vzniká idea objíždět Evropu v mobilním salonu z lodního kontejneru. Nakonec ale nápad strká do šuplíku. Jeho čas teprve přijde – v úplně jiné zeměpisné šířce.

sinfin.digital