Aktivistka z Krymu pro INFO.CZ: Putin není věčný. Krym se Ukrajině vrátí a já znovu obejmu své rodiče

Eliška Kubátová

„Pro mě je anexe Krymu něco strašně osobního. Když se svým dílem snažím přispět k tomu, aby se Krym vrátil Ukrajině, dělám to pro sebe. Dělám to ze zcela sobeckých pohnutek, protože se tam chci vrátit, chci znovu obejmout rodiče a jet za nimi, kdykoliv budu chtít,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ koordinátorka organizace KrymSOS Tamila Taševa, která přijela do Prahy na pozvání Člověka v tísni. Krymskotatarská aktivistka věří, že se Krym Ukrajině co nejdřív vrátí. Vladimir Putin totiž podle jejích slov „není věčný“. Jak lidem zasaženým anexí pomáhá? A co je podle ní zapotřebí k tomu, aby se Krym Ukrajině vrátil?

Jako koordinátorka neziskové organizace KrymSOS pomáháte lidem, kteří byli nuceni po anexi Krymu svůj domov opustit. Můžete popsat začátky jejího fungování?

Naše organizace vznikla 27. února 2014 jako bezprostřední reakce na události takzvaného krymského jara, které začalo vojenskou okupací a skončilo anexí Krymu. Na začátku jsme hlavně informovali ukrajinskou i světovou veřejnost o tom, co se na Krymu odehrává. Pomáhali jsme novinářům a ověřovali jsme informace, které jsme následně publikovali na naší facebookové stránce.

Pokud si svět myslí, že Krym je daleko, mýlí se. Sankce je třeba zpřísnit, říká pro INFO.CZ Umerov

sinfin.digital