Brexit se odloží. Paralyzovaná Británie jinak z EU vypadne bez dohody, říká pro INFO.CZ expert

Eliška Kubátová

Včerejší hlasování o brexitové dohodě v Dolní sněmovně pro britskou premiérku Theresu Mayovou skončilo historickou porážkou, ze které se ale musí rychle oklepat a vymyslet, co dál. Možností je několik. „Za nejpravděpodobnější scénář považuji odložení brexitu – pokud tedy nenastane to, že se Britové k ničemu nevzchopí a následkem toho 29. března  vypadnou z unie bez jakékoliv dohody,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimír Bartovic. Variantě, že se britské vládě podaří dohodu o brexitu renegociovat tak, aby ji poslanci napodruhé schválili, velké šance nedává. Proč? A jaké by byly vztahy Spojeného království s Evropskou unií, pokud by na brexit v blízké budoucnosti skutečně nedošlo?

Britští poslanci podle očekávání neschválili dohodu o brexitu, kterou s evropskou sedmadvacítkou vyjednala Theresa Mayová. Premiérka však prohrála rozdílem 230 hlasů. Co na tak zdrcující porážku říkáte?

Tak velká porážka se neočekávala. Není ale překvapení, že hlasování Mayová prohrála. Celá Labouristická strana říkala, že budou hlasovat proti, a stejně tak i liberální demokraté a Skotská národní strana. Počítalo se také s tím, že se vzbouří 50 až 60 poslanců Konzervativní strany, nakonec jich ale bylo mnohem víc, protože evidentně hlasovali proti nejen tvrdí brexiteeři, ale i ti, kteří chtějí, aby Británie zůstala v Evropské unii, nebo aby ten vztah Británie a EU byl užší, než Mayová vyjednala – to znamená přiblížit se dohodě, jako má Norsko. Právě velikost té porážky je překvapivý moment celého hlasování. 

Brexit v bodu zlomu: Jak rozhodnou poslanci a co bude pak? 6 palčivých otázek k hlasování

sinfin.digital