EU potopila brexitový návrh Mayové. Přišla o auru nepostradatelné, lepší plán ale není, říká expert

Eliška Kubátová

Takový scénář britská premiérka Theresa Mayová nečekala, o to je ale její rozhořčení silnější. Její takzvaný plán z Chequers ohledně nastavení postbrexitových obchodních vztahů mezi Londýnem a EU, pro který Mayová už tři měsíce shání podporu, byl evropskými lídry ve čtvrtek v Salcburku doslova rozcupován. Zatímco britská média píší o jejím hlubokém ponížení, premiérka si láme hlavu, co dál, a její už tak křehká pozice v čele Konzervativců i celé vlády se znovu otřásá. „Mayová se svým způsobem udržela v čele Konzervativní strany zdáním, že ona má plán, který bude Evropskou unií nakonec akceptovaný, protože je v kontaktu s evropskými státníky a má to předjednané. To jí dávalo jakousi auru nepostradatelnosti. Ale to, co se stalo v Salcburku, ji tuto gloriolu hrozně pošramotilo, až téměř vymazalo,“ říká pro INFO.CZ expert Kryštof Kruliš.

Mayová doufala, že její plán evropští lídři na neformálním summitu v Salcburku podpoří. Namísto toho ji ale čekala ledová sprcha – zatímco předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že takzvaný plán z Chequers „nebude fungovat“, francouzský prezident Emmanuel Macron ho označil za „nepřijatelný“. Rozčilená Mayová pak postoje evropských lídrů označila za „vyjednávací taktiku“, která ji má hodit přes palubu.

Shození plánu Mayové považuje za nečekané i expert na vztahy Evropské unie s anglofonními zeměmi Kryštof Kruliš z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). Vrací se přitom do doby, kdy se o plánu začalo jednat – tedy na začátek letošního léta. Mayová se tehdy sešla s ministry v sídle premiérů v Chequers, kde je „dotlačila“ k tomu, že její návrh je pro Británii jediná možná varianta, jak zachovat úzké obchodní vazby s Evropskou unií a nebýt přitom součástí celní unie. Premiérka tak navrhla zachovat zónu volného obchodu s EU, avšak jen pro průmyslové a zemědělské výrobky.

Babiš sejmul plány na lepší ochranu hranic EU. Posílat peníze přímo do Říma ale není výhra

sinfin.digital