Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ještě více německá EU? Merkelová možná bude usilovat o post šéfa Evropské komise

Ještě více německá EU? Merkelová možná bude usilovat o post šéfa Evropské komise

Německá kancléřka Angela Merkelová zvažuje, že vyšle svého kandidáta do souboje o post předsedy Evropské komise. Informuje o tom zpravodajský web Politico. Pokud by se tak skutečně stalo, šlo by o poměrně překvapivý tah. Dosud se totiž počítalo s tím, že Němci budou usilovat o post šéfa Evropské centrální banky. Ten má sice velký vliv na ekonomiku eurozóny, ale šéf Evropské komise je z politického hlediska nepochybně mocnější figurou. Oba posty se uvolní příští rok.

„Je určitě možné, že Německo bude mít zájem, protože posledním Němcem v čele Evropské komise byl Walter Hallstein v roce 1967,“ řekl Politico německý europoslanec Elmar Brok, který je rovněž členem německé CDU, tedy strany, jíž kancléřka předsedá.

Berlín v současnosti nejspíš zkoumá, zda najde pro případného kandidáta dostatečnou podporu. Ve čtvrtek vyšel v deníku Handelsblatt článek, který tuto ideu nastínil. Dá se očekávat, že Merkelová by na funkci šéfa komise nominovala šedesátiletého německého ministra hospodářství Petera Altmaiera. Ten pro kancléřku pracuje řadu let, pracoval i v Evropské komise a mluví několika jazyky. V úvahu ovšem připadá i nominace současné ministryně obrany Ursuly von der Leyen, která se narodila a vyrůstala v Bruselu.

Snaha navrhnout vlastního kandidáta se Merkelové zřejmě zrodila v hlavě ve chvíli, kdy se setkala s odporem, když zvažovala nominovat na post šéfa ECB současného prvního muže Bundesbank Jense Weidmanna. Ten je považovaný za měnového „jestřába“ a staví se kriticky ke krokům, které ECB v minulosti přijala, aby odvrátila krizi v eurozóně.

Politico ovšem varuje, že by případný šéf Evropské komise vyvolal otázky, zda dominance Němců v Evropské unii ještě neposílila. Nejvýše postaveným úředníkem v Evropské komisi je totiž v současnosti další Němec Martin Selmayr, které je nepříliš oblíbenou ale vlivnou „pravou rukou“ současného šéfa komise Jeana-Clauda Junckera.

Pokud se Němci budou chtít o post šéfa komise ucházet, dozvíme se to pravděpodobně 9. nebo 10. září, kdy se uskuteční setkání šéfů německé CDU a její sesterské CSU.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1