Kritická situace ve Středomoří nutí konat. Rodí se nový způsob přerozdělování migrantů

Eliška Kubátová

Německo-francouzská iniciativa vytvořit koalici zemí ochotných k přerozdělování migrantů získává v Evropě podporu. Z plánu jsou zatím známy jen střípky, podle nového mechanismu by však migranti měli být přerozdělováni mezi unijní země výměnou za to, že Itálie a Malta uprchlíkům otevřou své přístavy. Je ale otázkou, jak bude dobrovolná iniciativa, k níž se včera přihlásilo 14 zemí EU, v praxi fungovat. S ohledem na aktuální situaci se navíc do Středomoří nově vrací i loď Lékařů bez hranic. 

„Handrkování o záchranných operacích ve Středozemním moři musí konečně skončit,“ prohlásil u příležitosti pondělního jednání v Paříži německý ministr zahraničí Heiko Maas. Právě Německo je spolu s Francií hlavním strůjcem nového mechanismu, o němž se hovořilo už minulý týden na setkání ministrů vnitra ve finských Helsinkách. Zatímco tam jednání skončilo bez úspěchu, schůzka v Paříži přinesla zásadní posun – i když Francie je v porovnání s Německem o poznání optimističtější.

Podle francouzského prezidenta Emmanula Macrona se k dobrovolnému mechanismu přerozdělování přiklonilo „v zásadě“ 14 unijních zemí, osm z nich pak vyjádřilo dokonce „aktivní“ souhlas – kromě Francie a Německa jsou mezi nimi i Portugalsko, Lucembursko, Finsko, Chorvatsko a Irsko. Jak nicméně uvedl Maas, definitivní dohoda na stole zatím není. Jednat se o ní má během zářijového jednání na Maltě.

Migrační „kvóty“ opět na scéně. Itálie chce uprchlíky rozmístit po Evropě, jaké má šance?

sinfin.digital