Má být migrační dohoda EU-Turecko zrušena? Pakt nefunguje a začíná postrádat smysl

Eliška Kubátová

Dohoda uzavřená v roce 2016 mezi Evropskou unií a Tureckem, která pomohla snížit migrační tok na řecké ostrovy, už delší dobu nefunguje. Už v lednu to přiznala i německá kancléřka Angela Merkelová, která k jejímu ujednání s Ankarou před třemi lety sama dopomohla. Je tedy čas na její zrušení? Podle britského odborníka na migrační právo Taimoura Laye ano. Syrští žadatelé o azyl kvůli ní zůstávají uvězněni na řeckých ostrovech a jen velmi málo uprchlíků je na základě dohody posíláno zpět do Turecka.

Uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem bylo považováno za jeden z nejvýznamnějších kroků, které přispěly ke zmírnění tehdejší migrační krize v Evropě. Za první rok jejího fungování klesl počet příchodů z Turecka do zemí EU o 97 procent, dnes je ale čím dál viditelnější, že dohoda přestává fungovat.

Pro začátek si pojďme připomenout, co je vlastně součástí dohody: všichni nelegální migranti vstupující na řecké ostrovy z Turecka mají být navráceni do Turecka a za každého syrského občana navraceného z řeckých ostrovů do Turecka má být jeden syrský občan přesídlen z Turecka do EU – a to s ohledem na „kritéria zranitelnosti“ vypracovaná OSN.

Rusko je jako podvodné kasino, kde není šance vyhrát, říká pro INFO.CZ nejvlivnější ruský bloger

sinfin.digital