Mayová se dočkala. Lídři EU souhlasili s odkladem brexitu

ČTK

Lucie Bednárová

luš

bel

Premiéři a prezidenti 27 členských zemí EU se dnes večer shodli na společné odpovědi na středeční žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad odchodu její země z evropského bloku. Na twitteru to pozdě v noci uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. EU27 se vyslovila pro dvě varianty s tím, že obě počítají s kratší dobou odkladu, než žádala Mayová (tj. 30. červen). „V praxi to znamená, že do tohoto data zůstanou všechny možnosti otevřené a hraniční datum bude odloženo,“ vysvětlil Tusk. Stále tak hrozí i brexit bez dohody. 

„Debata byla dlouhá, trvala osm hodin,“ řekl novinářům po skončení prvního dne summitu EU v Bruselu český premiér Andrej Babiš. Premiéři a prezidenti členských zemí EU řešili žádost britské premiérky Theresy Mayové, která kvůli vnitropolitické krizi požádala ostatní lídry EU o odklad původního termínu brexitu. Ten měl proběhnout už příští týden, tedy 29. března. 

Summit EU Mayové vyhověl avšak s tím, že dobu pro odložení brexitu výrazně zkrátil. Mayové se nejvíce zamlouval 30. červen, ale lídři se shodli na jiných dvou variantách.

Odložený brexit způsobí chaos. Brusel děsí vize, že Britové budou muset jít k eurovolbám

sinfin.digital