Musíme být tvrdí na firmy, které sbírají data lidí, říká k pokutě pro Google eurokomisařka Jourová

Lucie Bednárová

Rekordní pokuta ve výši 5 miliard dolarů, kterou tento týden udělila americké společnosti Google Evropská komise za to, že firma zneužívá své dominantní postavení na evropském trhu, označila za dobrou zprávu. „Jsem komisařka, která chrání spotřebitele, a ti by měli plně využívat výhod férové hospodářské soutěže, která by měla vést k lepším cenám a většímu množství voleb,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ česká eurokomisařka Věra Jourová. Proti firmám, které masově sbírají data lidí, by se podle ní mělo postupovat tvrdě. „Musíme dávat pozor, aby se to dělo po právu,“ uvedla také Jourová. Kromě ochrany spotřebitelů a osobních dat v Evropě se v rozhovoru rozpovídala také o migraci, která se v současné době jeví jako evropský problém číslo jedna. Proč Evropu rozděluje a jak zahladit vykopané příkopy? Proč se Češi bojí migrantů, když v Česku žádní nejsou? A co říká lidem, kteří ji v doma zastaví na ulici, a chtějí vědět, v jakém stavu je Evropa a zda se řítí do záhuby? Čtěte dál.

EU a Japonsko se tento týden dohodly na vytvoření největšího prostoru bezpečného pohybu dat na světě. Co to konkrétně znamená pro firmy a lidi?

Pokud chce nějaká zahraniční společnost tahat data z Evropy do své domovské země, tak musí nejprve splnit právní požadavky na jejich vysokou ochranu. Nyní je to ve většině případů tak, že evropské firmy s těmito společnostmi podepisují poměrně tvrdé obchodní smlouvy. Pokud ale EU uzavře s danou zemí dohodu, jako se to nyní stalo s Japonskem, tak je to celé snazší. Vlastně tím uznáme, že v té dané zemi existuje legislativně ukotvená a vymáhaná srovnatelná úroveň ochrany dat, jako je v Evropě.

Jak probíhala jednání? Je Japonsko v ochraně osobních dat v něčem specifické?

Jednání byla složitá. V Japonsku je úplně jiný právní systém a jiná právní kultura než u nás v Evropě. Zarazilo mě, že pokud v Japonsku přijmou zákon, nebo jinou normu, tak se má za to, že platí a že ji budou všichni dodržovat. Neustále jsem se proto zajímala, co by se stalo, kdyby zákon nebyl dodržován a došlo ke zneužití dat Evropanů. Chtěla jsem vědět, kdo to bude kontrolovat, kdo to odhalí, kdo to potrestá a jaké budou možnosti Evropanů se případně bránit.

ANALÝZA: Španělsko jako nová země zaslíbená. Zafungovala tvrdá italská politika proti migraci?

sinfin.digital