Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Šefčovič nakonec na šéfa Evropské komise kandidovat nebude, přesto neprohrál

Šefčovič nakonec na šéfa Evropské komise kandidovat nebude, přesto neprohrál

Slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se nakonec nestane takzvaným „spitzenkandidátem“ evropských socialistů. „Spitzenkandidát“ je v podstatě volebním lídrem v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu a také člověkem, který by se mohl v příštím volebním období stát šéfem Evropské komise. Lídrem socialistů se nakonec stane Nizozemec Frans Timmermans, který je místropředsedou EK stejně jako Šefčovič.

Slovenský politik Timmermansovu kandidaturu podpoří, jeho role mezi evropskými socialisty podle informací INFO.CZ navíc výrazně posílí a zachová si tak velmi slušné šance na silnou pozici v komisi v příštím volebním období. Bude to právě on, kdo by měl po dohodě s Timmermansem připravovat volební program evropských socialistů ve volbách do Evropského parlamentu.

„Nejen jako politikovi, ale i jako sportovci mi je blízká týmová spolupráce a umím upřednostnit společný zájem a společné cíle nad osobními. Absolvovali jsme více diskusí v rámci PES (Evropská socialistická strana) a shodujeme se, že nechceme ztrácet energii na vnitřních procesech či soutěžení,“ uvedl Šefčovič v prohlášení pro tisk.

Je tak do značné míry pravděpodobné, že program bude odrážet i Šefčovičovy priority, jimiž jsou ambiciozní průmyslová politika, větší asertivita EU v mezinárodním obchodě, modernizace státní pomoci, rychlejší odstraňování rozdílu mezi východem a západem Evropské unie. Vzhledem k tomu, že jde i o priority, které se do značné míry shodují se zájmy Slovenska či Česka, jde pro oba státy o příznivý vývoj. Slovenský místopředseda EK by se navíc měl zapojit do volební kampaně napříč celou evropskou osmadvacítkou.

Důležité postavení Šefčoviče potvrdil i šéf evropských socialistů Sergej Stanišev. „Maroš Šefčovič je skutečný týmový hráč. Bude sehrávat důležitou roli v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu a to i za hranicemi Slovenska. Už dnes je totiž pozitivním příkladem toho, jak zastupovat zájmy lidí na nejvyšších postech v Bruselu a jak prosazovat pozitivní změny v unii, zejména v oblasti modernizace evropské ekonomiky,“ řekl Stanišev.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1