Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Varování šéfa Frontexu: Migranti mají novou trasu, přes Španělsko v červnu přešlo 6 tisíc lidí

Varování šéfa Frontexu: Migranti mají novou trasu, přes Španělsko v červnu přešlo 6 tisíc lidí

Další migrační trasa zřejmě povede přes Španělsko. Na nový trend upozornil šéd agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex Fabrice Leggeri. Jeho varování přichází ve chvíli, kdy státy EU přemýšlí, jak lépe chránit své hranice, a například Itálie odmítá přijímat lodě neziskových organizací s uprchlíky. Ty tak míří právě do Španělska.

Leggeri v pátek v rozhovoru pro německý týdeník Die Welt am Sonntag nazval cestu z Maroka do Španělska „západní středomořskou trasou“ a dodal, že v červnu tímto způsobem překročilo hranice Evropské unie 6 tisíc osob. Podle šéfa Frontexu se může stát problematičtější než současné trasy přes Itálii či Řecko. „Pokud se mě ptáte, čeho se nejvíc obávám, pak musím říci, že Španělska,“ pravil Leggeri.

Počet migrantů příchozích do Evropy sice už zdaleka nedosahuje milionových čísel jako na vrcholu uprchlické krize v roce 2015, na Starý kontinent však stále míří desetitisíce lidí. Právě migrace v posledních týdnech vyvolala spory mezi jednotlivými členskými státy unie.

Asi největší politické tenze byly vidět v Německu, kde se kvůli přístupu k migraci málem rozpadla vládní koalice. Kancléřka Angela Merkelová nakonec situaci vyřešila dohodou s koaličními partnery zahrnující rychlejší vracení migrantů v rámci EU.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v pátek prohlásil, že v září přednese plán, jak střežit evropské hranice. Jedním z návrhů by mohlo být nasazení 10 tisíc pohraničníků již od roku 2020. „Původně jsme je zamýšleli nasadit od roku 2027,“ pravil Juncker na tiskové konferenci ve Vídni.

Migrace byla předmětem debaty také na posledním červnovém summitu EU. Na něm se státy shodly na vyšších finančních prostředcích pro Frontex, vytváření center pro uprchlíky mimo unii nebo na dobrovolném přijímání migrantů jednotlivými členskými státy. Kritici však dohodě vyčítají, že je příliš vágní a nenavrhuje konkrétní řešení.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1