Závislost Evropy na ruském plynu narůstá, pro Kreml je energetika politický nástroj, říká Tichý

Eliška Kubátová

Plynovod Nord Stream 2 dělí evropské státy na dva nesmiřitelné tábory. Jestli ho ale Evropa skutečně potřebuje, nelze jednoznačně říct, konstatuje v rozhovoru pro INFO.CZ koordinátor Centra energetické politiky na Ústavu mezinárodních vztahů Lukáš Tichý. „Z tohoto pohledu není situace úplně ideální a závislost Evropy je poměrně vysoká. Navíc je tu politika environmentální, která spíš tlačí na snižování domácí produkce uhlí v Evropě a tím se zase energetická bezpečnost oslabuje,“ tvrdí odborník. Kde může Evropa hledat alternativy k ruskému plynu? A co bude Nord Stream 2 znamenat pro Česko?

Potřebuje Evropa Nord Stream 2?

Potřebuje a nepotřebuje. Podle určitých prognóz se má spotřeba zemního plynu v Evropské unii zvyšovat – to znamená, že z tohoto pohledu by Nord Stream 2 dával smysl. Do Evropy by tak mohl přicházet další plyn z Ruska. Na druhou stranu ale často zaznívá, že se nejedná o projekt, který by Evropa potřebovala a že je to spíš projekt politický, který je namířen proti Ukrajině tak, aby Rusko po roce 2019 nemuselo přes Ukrajinu pouštět plyn. Tím by totiž byla Ukrajina definitivně odříznutá a veškerý plyn by proudil severní cestou přes Nord Stream 1, který už je spuštěn, Nord Stream 2 a na jihu přes TurkStream.

Kvůli projektu Nord Stream 2 je Evropa de facto rozdělená. Evropská komise v čele s eurokomisařem odpovědným za energetickou unii Marošem Šefčovičem se staví proti, stejně jako některé členské státy – zejména státy Visegrádu, jako Polsko nebo Slovensko. Velkým kritikem jsou také Spojené státy, tam je ale otázka, co za jejich kritikou stojí – jestli to je opravdu obava o to, aby Evropa nebyla tolik závislá na ruském plynu, nebo je to spíš jejich ekonomický zájem – dostat na evropský trh vlastní plyn, který exportuje ve formě LNG a vytlačit tak ten ruský.

Takže nelze jednoznačně říct, jestli Evropa Nord Stream 2 skutečně potřebuje a tím se dostávám zpět na začátek, protože podle dalších prognóz ta spotřeba plynu v Evropě nebude tak výrazná – bude spíš stagnovat, nebo může dokonce i klesat. Jsou tu tedy dva aspekty, ale navzdory odporu bude projekt zřejmě realizován, protože výkopové práce už začaly.

Nord Stream 2: strašák východu EU i příležitost. Vzdát se ho kvůli politice je nesmysl, říká expert

sinfin.digital