Konopí od dealerů je dvakrát levnější než v lékárnách, bouří se pacienti

ČTK

raz

Cena konopí v lékárnách je podle pacientů dvakrát vyšší než na černém trhu. Mnozí si ho nemohou dovolit, chtějí si ho proto beztrestně pěstovat. Ministerstvu zdravotnictví dnes předali otevřený dopis. To se jejich požadavky bude zabývat, řekla ČTK mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Konopí z Nizozemska stojí v lékárnách přibližně 300 korun za gram.

„Pokud stát nedokáže konopí pro pacienty zajistit, musí pacientům umožnit, aby se k němu dostali beztrestně," řekla Hana Vágnerová, pacientka a ředitelka spolku Kopac, který dnes před ministerstvem protestoval. Poukázala na německý případ, kde tamní Nejvyšší soud uznal, že právo pacienta na léčbu je nadřazené. Vláda potom schválila proplácení konopí k léčbě. V ČR je pěstování konopí soukromými osobami zakázáno a hrozí za něj vězení.

Cena léčebného konopí v Česku pro pacienty se dříve pohybovala kolem 100 korun za gram. Podle nové smlouvy za něj dodavatelská firma Elkoplast, která byla jediným zájemcem o veřejnou zakázku, místo 68 korun dostane 139 korun. Náklady na distribuci a skladování byly 9,75 korun za gram. Do ceny se promítne i obchodní přirážka konkrétní lékárny a desetiprocentní daň. Konečná cena by se tak podle odhadů mohla pohybovat kolem 165 korun za gram.

Státní ústav pro kontrolu léčiv podle mluvčí Lucie Přinesdomové minulý týden odeslal firmě Elkoplast první objednávku. „Předpokládáme, že první dodávka by mohla být na českém trhu během prvního pololetí příštího roku," sdělila ČTK.

Od roku 2015 bylo v lékárnách vydáno více než 4600 gramů konopí pro léčebné použití. Konopí je v Česku dostupné jen na elektronický recept s omezením. Léčbu povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Pacienti si léčebné konopí plně hradí sami, koupit mohou až 190 gramů za měsíc. Podle některých ale takové dávky na potlačení bolesti nestačí. Rodič pacientky na dnešním protestu uvedl, že léčba dcery by stála asi 70.000 korun měsíčně.

sinfin.digital