Jedete za exotikou? Nezapomeňte na očkování při cestách do zahraničí

IvM

Pokud se rozhodnete odcestovat do exotičtějších destinací, jednou z věcí, kterou byste před cestou rozhodně neměli podcenit je očkování. Drtivá většina z nich sice není povinná, ale i tak vám mohou zachránit nebo přinejmenším usnadnit život.

Přibližně tři měsíce před cestou do zahraničí byste měli navštívit centrum cestovní medicíny a s lékařem zkonzultovat jaká očkování jsou na místě. Některá očkování je třeba totiž podstoupit v sérii s několikatýdenním odstupem, což zabere značné množství času.

Očkování do Thajska, Kambodže a dalších exotických zemí

Absence očkování může znamenat nejen významné zdravotní riziko, ale také zkaženou dovolenou. Do některých zemí, jako je například Francouzská Guyana, Benin, Kamerun nebo Senegal, vás například bez očkování proti žluté zimnici ani nepustí. Ke vstupu do takových zemích, potřebujete takzvaný Mezinárodní očkovací průkazVelká část očkování je ale pouze doporučená a vakcinace je tak především na uvážení jednotlivých cestovatelů.

Žlutá zimnice

Absence očkování proti žluté zimnici pro vás může znamenat nejen významné zdravotní riziko, ale také zkaženou dovolenou. Jak už bylo uvedeno výše, do některých zemí, jako je například Francouzská Guyana, Benin, Kamerun nebo Senegal, vás bez něj nepustí. Ke vstupu do takových zemích, potřebujete takzvaný Mezinárodní očkovací průkaz.

Žlutá zimnice je nebezpečné krvácivé onemocnění, které přenášejí komáři. Prvotní příznaky, jako je vysoká horečka, zimnice, únava a zvracení, se dostaví 3 až 6 dnů po štípnutí, po této fází nemoci se část pacientů uzdraví. U ostatních pacientů horečka přetrvává a navíc se přidá žloutenka, krvácení a selhání orgánů.

sinfin.digital