Psaní o uprchlících rovná se vězení? Maďarský zákon Stop Soros mate i právníky

Aleš Rozehnal

Oliver Adámek

Zákaz pomáhání nelegální imigraci i jejího vykreslování v pozitivním světle. Tak zní hlavní poselství nového maďarského zákona, který tamní vláda i v oficiálních dokumentech nazývá „Stop Soros“. Kontroverzní zákon je v mnoha ohledech nejasný a problém s jeho čtením mají i právníci. Jisté nicméně je, že fakticky zlikviduje některé nevládní organizace pomáhající uprchlíkům.

Podle zákona hrozí Maďarům vězení za pomáhání migrantům, kteří neoprávněně žádají o azyl. V průběhu azylového řízení, při němž například právníci či neziskovky cizincům pomáhají s administrativou, ale není možné předvídat, zda žadatel uspěje nebo ne. Reálně tak zákon spíše znemožňuje jakoukoli pomoc migrantům přicházejícím do Maďarska.

Kromě toho zákon rovněž zakazuje „proimigrační propagandu“. Pod tento termín se pravděpodobně schová jakékoli vykreslování migrace v pozitivním světle, ať už v médiích, která jsou v Maďarsku již teď pod vládní kontrolou, tak v podání nevládních organizací. Ty dříve často pořádaly veřejné besedy či přednášky odborníků na migrační téma.

sinfin.digital