Vondráček: Justice není nedotknutelná, ze zemí bývalého sovětského bloku je ale nejlepší

Jan Januš

Na dvě stovky soudců a dalších reprezentantů právního života trávily konec minulého týdne v Přerově. Probíhal tam totiž výroční sněm Soudcovské unie, který se zabýval například psychickou odolností soudců či jejich etikou. Všechny zúčastněné jistě mohla potěšit slova předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka (ANO): „Česká justice je ta nejlepší a v nejlepší formě ze zemí bývalého sovětského bloku.“ Podle Vondráčka patří k západním demokraciím, zároveň by ale bylo dle jeho slov chybou ji považovat za nedotknutelný pilíř.

„Soudní a zákonodárná moc spolu musí vést dialog,“ uvedl rovněž Vondráček a nabídl prostor pro diskuse o chystané novele zákona o soudech a soudcích. Zároveň ale řekl, že není schopen garantovat poslanecký přístup k justici, a to kvůli různorodosti celého parlamentu.

Na jeho slova následně reagoval i bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který se sněmu účastnil jako řadový delegát Soudcovské unie, do níž podle svých slov po svém odchodu z funkce znovu vstoupil, zároveň ale pronesením zdravice zastoupil současného předsedu zmíněného soudu Michala Mazance.

Benešová: Žalobcům nebudeme ustupovat do nekonečna, novela teď ale na vládu nepůjde

sinfin.digital