Gaza na pokraji zhroucení: Hrozí kolaps nemocnic, vodních pump i čističek odpadu, varuje OSN

ČTK

raz

Gaza okamžitě potřebuje alternativní zdroj pohonných hmot, jinak hrozí, že v palestinské enklávě, jež čelí izraelské a egyptské blokádě, přestanou fungovat nemocnice, vodní pumpy, čističky odpadu a nebudou jezdit popeláři. Zásoby pohonných hmot totiž velmi rychle docházejí. S odkazem na nedělní sdělení úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) o tom informovala agentura AP.

Před třemi dny Palestinci zničili terminál na uskladňování pohonných hmot na jediném přechodu s Izraelem, přes který se pohonné hmoty do Gazy dopravují. Podle místních úřadů mohou opravy trvat i několik měsíců. Izrael z napáchaných škod viní radikální islamistické hnutí Hamás, které v Gaze vládne. To se zatím k obvinění nevyjádřilo.

Hamás se od konce března snaží ukončit blokádu pásma skrze hraniční protesty Palestinců. Dnes, kdy bude v Jeruzalémě otevřena americká ambasáda, se čekají v Gaze dosud největší protesty. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze izraelští vojáci při těchto demonstracích dosud zastřelili více než 50 Palestinců.

sinfin.digital