Bitva vizionářů: Zuckerberg se s Muskem hádá, jestli jsou roboti budoucnost, nebo zkáza lidstva

vkr

Takovou slovní přestřelku dvě supertěžké váhy technologického světa ještě nepředvedli. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se pustil do vizionáře a zakladatele společností Tesla či SpaceX Elona Muska, který je podle něj strašpytel, když přijde řeč na možnou nadvládu umělé inteligence (AI) nad lidstvem. "Vůbec tomu nerozumíš," dala by se přeložit Muskova odpověď Zuckerbergovi na sociální síti; nikoliv však na Facebooku, ale na Twitteru. 

Dva technologičtí lídři, inspirativní řečníci a silné osobnosti, ale také dva různé názory na to, jaké důsledky bude mít zavedení umělé inteligence do současného světa. Zatímco Elon Musk vidí v šíření AI nebezpečí pro lidstvo a chtěl by celou tuto oblast co nejdříve regulovat, Zuckerberg vnímá celou otázku mnohem méně dramaticky.

„Jsem optimista. Nerozumím lidem, kteří pořád jenom sýčkují a vytrubují do světa apokalyptické scénáře. V mnoha ohledech je to velmi negativní a řekl bych, že je to i pěkně nezodpovědné,“ řekl zakladatel Facebooku nedávno na své sociální síti.

Zuckerberg si rovněž myslí, že umělá inteligence by mohla spoustu lidských životů naopak zachránit. „Jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé umírají, jsou dopravní nehody. Pokud by se nám tento faktor s pomocí umělé inteligence podařilo vymýtit, tak si myslím, že by to znamenalo dramatický pokrok,“ dodal vizionář sociálních sítí.

sinfin.digital