Největší kolonie tučňáků patagonských mizí před očima. Z dvou milionů je jich náhle 200 tisíc | info.cz

Články odjinud

Největší kolonie tučňáků patagonských mizí před očima. Z dvou milionů je jich náhle 200 tisíc

Největší kolonie tučňáků patagonských ztratila za poslední tři dekády 90 procent populace, varují vědci. Na vině mohou být klimatické změny, zavlečené invazní druhy nebo choroba. Co přesně dramatický úbytek způsobilo, ale experti zatím neví.

Když se vědci naposledy vydali na vzdálený francouzský ostrov Île aux Cochons hluboko v Indickém oceánu, obývaly ho dva miliony přibližně metr vysokých tučňáků. Podle nedávných satelitních snímků a fotografií pořízených z vrtulníků je ale zřejmé, že se jejich populace velmi zredukovala. Podle studie publikované v magazínu Antarctic Science dnes v kolonii žije pouhých 200 tisíc zvířat.

Proč se tak stalo, ale zatím zůstává záhadou. „Je to nečekaný a velmi zásadní vývoj. Tato kolonie totiž představovala přibližně třetinu tučňáků patagonských na světě,“ řekl k výsledkům analýzy podle serveru The Guardian její autor Henri Weimerskirch, francouzský ekolog, který právě tuto kolonii v roce 1982 viděl na vlastní oči jako první.

Určitou roli může hrát klimatická změna. V roce 1997 oteplil jih Indického oceánu jev zvaný El Niño, což mělo negativní vliv hlavně na ryby, ale i další živočichy, kterými se tučňáci živí. „To vedlo k poklesu populace a k problémům s reprodukcí,“ dodal Weimerskirch.

Jako El Niño se označují dočasné klimatické změny, které se opakují každé dva až sedm let. Můžou se projevovat podobně jako globální oteplování, které ale působí průběžně v mnohem delším časovém horizontu.

Možnost, že by tučňáci mohli začít migrovat je v celku nereálná, protože v blízkém okolí neexistuje žádný jiný ostrov, na kterém by se mohli usadit.

K redukci kolonie na ostrově Île aux Cochons přispívají kromě klimatu i další faktory. Jedním z nich je hustota osídlení zvířaty. „Čím větší je počet obyvatel ostrova, tím větší je konkurence mezi jednotlivci,“ poznamenalo francouzské Národní centrum pro vědecký výzkum, které studii financovalo. „Nedostatek jídla pak může vyvolat dramatický pokles počtu jedinců.“ Podle studie tento jev klimatické změny ještě zhoršují.

Na vině může být ale také ptačí cholera. Ta postihla mořské ptáky včetně tučňáků patagonských na nedalekých Mariánských ostrovech a Novém Amsterdamu. Dokud se ale Weimerskirch se svým týmem na Île aux Cochons nedostane osobně, nemůže si být příčinou úbytku jistý.

Tučňák patagonský je druhým největším tučňákem na světe, hned za tučňákem císařským. Zatím se nejedná o nijak zvláštně chráněný druh, to by se ale kvůli novým zjištěním mohlo změnit.

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud