Ruští vědci vytvořili katalog mandelinek, rostliny čeká karanténa

Michaela Kratochvílová

Výzkumníci v Rusku se opět pustili do boje proti starému známému nepříteli – mandelince bramborové. Pracovníci Institutu ekologie a evoluce A. N. Severcova škůdce katalogizovali a doufají, že se jim ho podaří zlikvidovat.

Pruhovaný černožlutý brouk zavlečený do Evropy společně s bramborami působí v Rusku potíže i v 21. století. Vědci proto vyrazili do boje, jehož prvním výsledkem je tabulka, která přehledně popisuje osmadvacet známých druhů mandelinky po celém světě.

Podle Andreje Benkovského, který výzkumný tým vedl, je to významný krok. „Vytvořili jsme tabulku, která pomůže pracovníkům v zemědělství rozpoznat škůdce a navrhnout soubor opatření pro ochranu rostlin v Rusku,“ popisuje vědec výsledky své práce serveru Lenta.ru.

Badatel si ideálně představuje, že by se plodiny ocitly v jakési karanténě. „To pomůže zabránit pronikání dalších druhů brouka na naše území, především potom některým zvláště škodlivým druhům mandelinek původem z Ameriky. Ty už se stačily rozšířit v jižní Evropě a působí tam velké škody,“ líčí Benkovský.

V tabulce jsou všechny známé druhy mandelinky. Některé z nich jsou velké pouze tři milimetry, přesto dokáží působit velké škody. Kromě brambor ničí také další lilkovité plodiny, tabák a další druhy rostlin.

sinfin.digital