Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Smějte se na kozy, mají to rády

Smějte se na kozy, mají to rády

Kozy mají raději lidi se šťastným výrazem v tváři. Prokázala to seriózní vědecká studie, kterou otiskl časopis Open Science. Dokládá to podle autorů, že orientovat se podle nálady lidí dokáže více zvířecích druhů, než se dosud myslelo.

Odborníci pozorovali kozí chování v útulku pro kozy Buttercups v Kentu. Doktor Alan McElligott z univerzity Královny Mary v Londýně a jeho kolegové vyvěsili na stojany dvě různé černobílé fotografie téže osoby ve vzdálenosti 1,3 metru. Na jedné se člověk usmíval, na druhé měl zlobný výraz.

Kozy pak byly puštěny na volno a mohly si vše dobře prohlédnout. Ukázalo se, že daly přednost usmívajícím se tvářím, jakmile si prohlédly i fotky se zlým výrazem. Ty první je očividně zajímaly víc, protože je déle zkoumaly i čichem.

Výsledek byl ale průkazný jen v případě, že byly "šťastné fotografie" umístěny na pravé straně zdi. Jakmile se ocitly na levé, nedělaly kozy rozdílu.

Výzkumníci se domnívají, že důvodem je zřejmě uspořádání mozku. Kozy patrně využívají k třídění informace jednu jeho hemisféru. Možné je, že levá strana mozku vnímá pozitivní emoce, nebo že pravá strana rozhoduje o tom vyhnout se nepřátelsky se tvářícím lidem.

Studie má podle McElligotta dopad v oblasti lidského chování k chovným i dalším zvířatům, protože "schopnosti zvířat rozlišovat lidské emoce je zřejmě větší, než se myslelo, a není vlastní jen domácím mazlíčkům".

Spoluautorka studie Natalia Albuquerqueová řekla, že už v jiných výzkumech se prokázalo, že emoce dokážou rozeznávat psi i koně. "Dosud ale neexistoval důkaz, že výrazům lidské tváře rozumí i zvířata jako kozy," řekla.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1