Těžký návrat do civilizace. Účastníci britské reality show po roce v izolaci zjistili, že se pořad nevysílá

Info.cz

ekb

Představte si, že se po roce stráveném ve skotské pustině bez jídla a jakýchkoliv vymožeností moderní doby vrátíte zpět do civilizace a zjistíte, že vaše země vystupuje z Evropské unie a do křesla amerického prezidenta usedl miliardář Donald Trump. Přesně to se stalo účastníkům britské reality show Eden, která se začala točit loni v březnu. Do kolen je ale nakonec poslalo úplně něco jiného. Zatímco se celý rok trápili hlady a odříznutí od světa propadali zoufalství, byl pořad kvůli nízké sledovanosti stažen z obrazovek. Nikdo se ale neobtěžoval jim to sdělit.

Reality show Eden byla sociální experiment, kdy 23 odvážlivců trávilo rok v izolaci ve skotských horách. Odkázáni byli jen sami na sebe. Museli si postavit vlastní přístřešek a jejich jídelníček byl složený jen z toho, co si sami ulovili a vypěstovali.

Nejhorší však pro soutěžící bylo strávit rok bez rodiny a přátel a mimo dosah jakýchkoliv zpráv z civilizace. Utekly jim tak celkem podstatné informace, jako například výsledek referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách a fanoušky fotbalu jistě velmi mrzelo, že přišli o vítězství deklarovaného outsidera – týmu Leicaster – v největší anglické fotbalové soutěži Premier League.

Projekt Eden odstartoval za dozoru čtyřčlenného týmu kameramanů loni v březnu. První problémy se však začaly vynořovat velmi brzy. Sledovanost klesla z 1,7 milionu lidí na pouhých 800 tisíc, a po čtyřech odvysílaných dílech televize Chanel 4 pořad stáhla.

sinfin.digital