Kromě nákupu dárků a vánočního stromku čeká snad každou domácnost nesnadný úkol. Je jím pořízení chutného štědrovečerního kapra. Na jeho konzumaci chtějí lidé vzpomínat a ne trávit čas výplachem žaludku či výčitkami za to, jak vás prodejce obral. Přečtěte si kuchařku ministra zemědělství Jurečky.
Pokud nemáte v rodině rybáře, nebo nedostanete kapra od známých, musíte se pro něho vypravit do obchodu nebo do prodejního stánku na ulici. Prodejci kaprů v ulicích však musejí splňovat řadu náležitostí. Od samotného umístění a provozu kádí přes zabíjení a porcování ryb až po řádné ohlášení, kde a kdy je budou prodávat.
Důležité je, aby byl prodejní stánek čistý a měl například nádoby na odpadky. Také se podívejte na káď, ve které ryby plavou. Musí být vybavena tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu. To znamená, že kádí musí stále protékat (okysličující) voda, aby kapři neplavali ve špinavé vodě nebo se nemačkali jako sardinky v konzervě.
Dejte si pozor, aby kapři v kádích neplavali břichy vzhůru nebo neleželi na boku. Většinou to znamená, že nádrže byly přeplněné. Kapra proto raději kupte tam, kde dávají rybám více prostoru.