Studie boří dosavadní fakta o globálním oteplování. Je to mnohem horší, varují vědci

Změny klimatu a s tím související tání ledovců a oteplování moří ohrožují celé lidstvo, varují desítky let vědci z celého světa. Podle nejnovější studie vědců z Francie a Švýcarska však na tom planeta může být ještě hůř, než si lidé doposud mysleli. Její autoři totiž zpochybňují způsob, jak vědci v minulosti měřili teplotu moře. Ta tak může růst rychleji, než se předpokládalo. Informoval o tom britský deník The Independent.

Metoda používaná pro měření teplot moří vědeckou komunitou může být založená na chybě, a naše vnímání změn klimatu tak může být od základu špatně. Alespoň to tvrdí nová studie zveřejněná v magazínu Nature Communications, na které se podíleli vědci z Francie a Švýcarska.

Temná svědectví z táborů smrti. Univerzita v unikátním projektu mapuje, co trpěli přeživší nacistických lágrů

Jejich výzkum naznačuje, že oceány byly před stovkami milionů let mnohem chladnější, než se doposud předpokládalo. To by znamenalo, že globální oteplování je mnohem závažnější, než jsme si mysleli.

„Pokud máme pravdu, naše studie znamená výzvu pro desetiletí výzkumu paleoklimatu,“ říká profesor z Univerzity v Lausanne Anders Meibom s tím, že oceány, které pokrývají 70 procent planety, mají pro klima Země klíčový význam. Přesná znalost toho, jak se měnily teploty oceánů v průběhu času, je proto důležitá pro předvídání důsledků právě probíhajícího oteplování.

Fištejn: Bojím se, že Zeman vyhraje. Po volbách udělá cokoliv, znovu hrozí ruská „bratrská pomoc“

Ke zjištění historické teploty oceánů vědci doposud používali metodou zkoumání fosilií malých mořských organismů, které se nacházejí v sedimentu dna oceánů. Tyto malé skořápky do sebe absorbují více či méně kyslíku v závislosti na tom, jak je voda teplá. Podle toho pak vědci odhadovali, jakou teplotu oceán měl. Nová studie však ukazuje, že množství kyslíku v těchto skořápkách ve skutečnosti nezůstává v průběhu času stále stejné, což mohlo vědce vést k mylným závěrům.

Podle studie francouzsko-švýcarského vědeckého týmu je tak zapotřebí zaměřit se na další typy mořských organismů. Jedině díky tomu prý mohou zjistit, co se v usazeninách děje v průběhu času.

SDÍLET
sinfin.digital