Blaha: „Klimatická“ Greta jako šance pro konzervativní strany? Má to zásadní háček

Vít Blaha

KOMENTÁŘ VÍTA BLAHY | Martin Schmarcz se ve svém komentáři „Kdo se bojí „klimatické“ Grety?“ snaží z problému, jehož mediální tváří je Greta Thunbergová, udělat příležitost pro konzervativní strany. Ano, jako teoretická politologická úvaha by se jeho text dal brát vážně. V praxi dnešní mediální klimatické hysterie Západu je ovšem jen intelektuálním rétorickým cvičením bez reálného základu. To, co pro jím požadované „evoluční (konzervativní) řešení“ zcela chybí, jsou totiž především konzervativně uvažující politici. A kde nejsou konzervativci, nemohou být ani konzervativní strany.

„…Je dětinské, když politici tlučou pěstmi do stolu, každý na jedné straně, přičemž jeden tvrdí, že když něco ihned neuděláme, je s námi do dvanácti let konec, a druhý zase, že se neděje vůbec nic…“, píše Martin Schmarcz. Nevidím ani v České republice, ani v Evropské unii žádnou relevantní (parlamentní) politickou stranu, která by tvrdila, že se nic neděje. Vidím jen politické strany, které v jednom šiku uniformně – tu více, tu méně – tleskají nesmyslné eko politice, která se na nás valí z Bruselu. 

Nesmyslné, protože direktivně nařizuje opatření, která nemají nic společného nejen se zdravým rozumem, ale v posledních letech už ani s fyzikálními zákony. Nesmyslné, protože z dlouhodobého hlediska vyřadí Evropu z globálního konkurenčního prostředí a jejich konečným důsledkem bude „klimatický apartheid“. Jeho příčinou přitom nebude zvýšení průměrné teploty o jeden a půl stupně do roku 2100, ale klimahysterická politika, kterou prosazuje nikoliv Greta Thunbergová, nýbrž zájmové skupiny, jež se na rozdíl od politiků chovají velmi racionálně.

Schmarcz: Kdo se bojí „klimatické“ Grety?

sinfin.digital