Chaos v oblacích. Komentář Igora Záruby

Igor Záruba

Ještě před nějakými deseti lety jsme ani nevěděli, že existují nějaké Turkish Airlines. A dnes s nimi létá celý svět, uvedl v nedávném rozhovoru pro deník E15 ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky a pravděpodobný příští velvyslanec České republiky ve Spojených státech Hynek Kmoníček. Reagoval tak na dotaz, jak moc se změnil svět za několik posledních roků.

Jistě, letecká branže je „pouze“ jedním z mnoha oborů, které se otřásají v základech. Události posledních dnů nicméně ukazují, že se otřásají poměrně důkladně.

Stačí se podívat do sousedního Německa, největší unijní ekonomiky a země, která svými pohyby vysílá signály zbytku kontinentu. Stávky v největším přepravci Lufthansa, masivní předvánoční marodky v charterovém operátorovi Tuifly a personální otřesy v tamní ztrátové dvojce, aerolinkách Air Berlin, to jsou turbulence v leteckém světě, který to má nahnuté.

Úspěšné tažení kdysi vysmívaných nízkonákladových linek jako je například irský Ryanair, masivní obliba už zmíněných Turkish Airlines či stoupající popularita luxusních společností jako jsou Emirates jsou zase odpovědí z druhého břehu - z končin, které mají budoucnost.

Verdikt za roztržené košile. Soud potrestal násilí v Air France

sinfin.digital