Holec: Michálek, Kalousek, Bělobrádek. Opozice ukazuje, proč vždy selže proti Babišovi

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Není to ironie? Sotva řekne šéf pirátských poslanců Jakub Michálek výjimečně pravdu, znovu to hned ukáže, proč se opozice nikdy nemůže sjednotit proti premiérovi a šéfovi ANO Andreji Babišovi. „Pan Kalousek by měl jít do ústraní. Má dramaticky větší nedůvěru voličů než ostatní politici v této zemi. Dokud bude v klíčové funkci předsedy klubu, opozice nemůže důvěryhodným způsobem fungovat. Té situaci by to hodně pomohlo,“ řekl Michálek.

Ten normálně všechny posílá do tepláků, takže být Kalouskem, „ústraní“ radši beru – v politice nikdy nevíte. I Michálek se možná civilizuje a navíc má i pravdu, která jako obvykle nejvíc bolí: ze všech průzkumů politické důvěryhodnosti Kalousek vychází jako suverénně nejméně důvěryhodný politik. Nesmrtelný „Lucifer“ politiky a bývalý šéf hned dvou politických stran (KDU-ČSL a TOP 09) sice TOP 09 už nevede, stále ale šéfuje jejím poslancům. A taky je tím, u koho novináři rádi sbírají ostrou osobní munici nasáklou whisky.

Kalousek proto zůstává nejen nejviditelnější tváří TOP 09, ale i celé opozice. Ta už nějakou dobu vyhlašuje sjednocování proti Babišovi, jenže místo něj pořád zůstává rozdělená. Michálek samozřejmě posílá Kalouska „do ústraní“ a TOP 09 kamarádsky „rozpouští“, protože ví, že právě její voliče Piráti případně posbírají. Nikdo ovšem nepotřebuje zapáleného pirátského sekerníka, jenž touží být ministrem spravedlnosti (pak se teprve začne chodit hromadně do tepláků!), aby viděl, že s nejméně důvěryhodným politikem ve svém početném čele opozice prostě nikdy neporazí nejpopulárnějšího politika, jímž je právě Babiš.

Zeman je dítě, které si rádo hraje. Abolice Babišovi by ho o tu hru připravila, říká Zlámalová

sinfin.digital