Holec: Minář se prohlásil za velkého hlídacího psa. Kdo ale bude hlídat jeho?

Petr Holec

GLOSA PETRA HOLCE | Na poslední demonstraci na Letné, kde kromě premiéra Andreje Babiše zaúkoloval i opozici, se šéf Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář prohlásil „velkým hlídacím psem“. Zaprvé tak vstoupil na hodně zaplněný trh, kde se o kost hlídaní demokracie pere už spousta menších i větších psů. A zadruhé tím logicky vyvstala otázka, kdo vlastně bude hlídat Milion chvilek, aby se i jeho lídři neutrhli ze řetězu?  

Demokracii u nás hlídají média, opozice, Ústavní soud, EU, neziskovky a už třicet let i kněz Tomáš Halík. Hlídají ji i různé servery a platformy. A taky jsme v posledních letech zažili spoustu „demokratických“ petičních výzev. Kroměřížská výzva hledala v roce 2016 jiného prezidenta než Miloše Zemana a současně varovala před ohrožením demokracie. Konkrétními politickými požadavky se Milionu chvilek asi nejvíc přiblížila Holešovská výzva z roku 2012, podle které demokracii pro změnu ohrožovala někdejší vláda ODS a TOP 09. Tedy dvou současných opozičních stran, které se dnes demokracii naopak snaží „léčit“. Střídání cyklů, říkají tomu ekonomové.  

Mluvčí Holešovské výzvy Slávek Popelka se cítil ještě větším „hlídacím psem“ než Minář, takže vyzval k rezignaci nejen tehdejšího premiéra ODS Petra Nečase, ale rovnou i celou vládu. A s ní chtěl „sundat“ i prezidenta Václava Klause. Šel na to „hlídání“ fakt od podlahy.

sinfin.digital