Holec: Pusťte nás na ně! Začíná konec pirátské pohádky?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nejdřív Median, pak i CVVM. Od sněmovních voleb v roce 2017 si Piráti užívali bezstarostnou jízdu za bianko šek od voličů, teď ale přišly hned dvě facky za sebou. Podle zářijových čísel Medianu i CVVM Piráti výrazně oslabili, podle CVVM od června dokonce o čtyři procenta, takže by nyní ve volbách utrhli jen okolo 13 procent. I to je samozřejmě na Piráty stále pohádkové číslo, až do roku 2017 totiž až na výjimky pobývali v politické divočině. Právě teď se ale možná láme trend.

Logicky: i lidé, co se na politiku rádi dívají s jedním okem přivřeným naivitou, nyní vidí, co Piráti předvádějí v Praze. Po vstupu do sněmovny se právě metropole stala jejich největším lupem, když tu s pomocí Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu připravili o primátorský řetěz vítěznou ODS. Už rok tady ale všem předvádějí, že sice umí vést permanentní gerilovou kampaň, vládnout ale nikdy nemůžou. Primátorování Zdeňka Hřiba totiž spíše než vedení města velikosti státního ministerstva připomíná sérii předvolebních gest, která se navíc v praxi často mění v opak volebních slibů.  

Politický „autismus“ Hřiba, za něhož na magistrátu radši vládne Jakub Michálek se svou partnerkou Michaelou Krausovou, je dokonce moc i na Piráty. I oni by teď proto stejně jako jejich koaliční partneři uvítali, kdyby jimi vedená koalice padla, protože by se tím mučednicky zbavili i Hřiba. Primátor sice úplně nepůsobí jako buldok, za rok v čele Prahy se mu přesto podařil double: naštval své koaliční partnery i Piráty, takže zůstal úplně sám.

Dokud bude co rozdávat, je Babiš v klidu. A Piráti? Musejí ohlídat své radikály, říká Mrklas

sinfin.digital