Holec: Spadne letadlo jménem Jana Maláčová?

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nejen v politice platí, že čím rychleji letíte nahoru, tím rychleji pak padáte dolů. Své o tom teď ví i ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. Ještě nedávno docela neznámá politička, jež ve vedení ČSSD nesedí ani rok, rychle vylétla mezi nejpopulárnější tváře. Teď by ji mohla čekat cesta opačným směrem.

Pondělní razie policie, která kromě obligátních dokumentů k podezřelé IT zakázce sebrala i náměstka pro ekonomickou sekci a ICT Jana Baláče, totiž politicky dopadá právě na Maláčovou. Baláče si sama vybrala, a proto teď „jde za ní“, jak se říká. A není zdaleka sám.

Maláčová ministerstvo z části obsadila vlastními lidmi a udělala z něj něco na způsob bunkru své politické moci. A začala ji využívat tak vehementně, že svými návrhy občas zaskočí nejen koaliční ANO, ale i vlastní stranu. Ta jí to samozřejmě toleruje, protože se už roky nachází v politickém i personálním limbu. Maláčová si tak ve vládě vyšlápla i na „nenáviděné“ ANO, které ČSSD obralo o voliče, takže o ní v Lidovém domě najednou začali mluvit div ne jako o příští šéfce strany, co se „Babiše nebojí“.

Jenže v tomhle kole střet s premiérem prohrála, ať už to nakonec dopadne jakkoli: šéf ANO ji kvůli zmíněné zakázce na IT, což je téma, které na MPSV straší dlouhé roky, veřejně kritizoval a policejní návštěva nikdy není nejlepší PR.

sinfin.digital