Jirsa: Vyhlasme v Praze nouzi bez přívlastků!

Tomáš Jirsa

KOMENTÁŘ TOMÁŠE JIRSY | Když Praha 7 pod vedením starosty-aktivisty Jana Čižinského vyhlásila stav klimatické nouze nekonkrétní tiskovou zprávou a naskočila tak na environmentalistický populismus nejhrubšího zrna, dalo se to označit za projev lokálního zmatení v hipsterské čtvrti. Protože je ale Jan Čižinský jedním z hybatelů magistrátní politiky, metropole začala sestavovat tým odborníků, který měl klimatickou nouzi řešit tak nějak celopražsky.

V souvislosti s vedením skupiny padlo jméno exministra Martina Bursíka, nejspíše kvůli zásluhám o solární panely a biopaliva v temných dobách Palerma. Nakonec se ale i on termínu „klimatická nouze“ leknul a uvědomil si, že bude lepší jen civilně pomáhat životnímu prostředí a nedělat z toho divadlo.

Nouze ale mezitím sama o sobě začala žít vlastním životem. Zastupitelé Prahy 6 kromě stavu klimatické nouze vyhlásili i stav „dopravní nouze“. Snažili se tak s pomocí módního termínu oklikou říct, že díky naprosté nekompetentnosti magistrátu v dopravní oblasti stojí občané Prahy 6 každý den v kolonách. Terčem kritiky se stala neschopnost jakkoliv posunout dostavbu pražského okruhu, klíčových částí MHD a řešit parkovací zóny. Eskalující dopravní problémy jsou v Praze dlouhodobě o řád závažnějším tématem než klima, i když by leckdo namítnul, že spolu může funkční plynulá doprava a lepší lokální klima výrazně souviset.

Z českých sociálních sítí do Švédska: Šikana existuje, jde o to, jak se k ní postavíme

sinfin.digital